Bijzondere weerdagen
Overzicht
1999
 Overzicht
 4 oktober 1999
 November 1999
2001
2002
2006
Kies een categorie in het menu hierboven
Algemeen         Weerfoto's         Actueel weer         Bijzondere weerdagen         Weerarchieven        
Bijzondere weerdagen
Home / Bijzondere weerdagen / 1999 / November 1999 / 
Wageningen - Arnhem,  November 1999

Een buienlijn met winterse buien:

Een chase per fiets


De volgende situatie deed zich ergens in de eerste helft van November 1999 voor. De lucht was flink onstabiel en er naderde uit het W-NW in de loop van de dag een actieve trog met een bijbehorende actieve buienlijn. De buien zouden misschien winters van karakter worden met hagel, onweer en mogelijk zelfs een vlok natte sneeuw. Gijs moest naar Arnhem fietsen vanwege zijn tennistraining en Roel besloot in ieder geval tot aan de Wageningse berg mee te fietsen, aangezien er daar een goed uitzicht richting de westelijke en noordelijke horizon is. Wat we toen zagen is te zien op de foto hieronder.

Mooi te zien is hoe de verschillende actieve buiencellen op een lijn georiŽnteerd liggen. Verder valt de zeer heldere lucht van die dag op.

De buien naderden redelijk snel. Aangezien een actief deel ten oosten van Wageningen langs leek te gaan trekken, besloot Roel met Gijs verder te fietsen om zo met hem samen de situatie verder te kunnen volgen. Er is veel hoge begroeiing langs de weg naar Arnhem, waardoor ons het zicht op de naderende buien werd ontnomen. Vooraan in Oosterbeek aangekomen aangekomen kregen we ineens weer enig uitzicht op de buien en daar schrokken we even van. Wat we toen zagen is te zien op de foto hieronder.

We zien een bijna inktzwarte en zeer dreigende lucht. Dit beeld vertekent enigszins, omdat de bui nog verlicht werd door de zon. De typische lage wolkenflarden aan de voorkant van de bui gedroegen zich vrij chaotisch, typerend voor een zeer actieve bui. We hielden op dit moment nog met alles rekening, hagel, natte sneeuw en onweer dus. Overigens hoorden we geen gerommel.

De bui naderde snel en na een kort moment van extase beseften wij ons dat we heel hard moesten gaan fietsen om nog droog in Arnhem te komen. We hadden pech, want al vooraan in Arnhem barstte de bui al in volle hevigheid los. Gelukkig vonden we nog vrij snel een viaduct waar we onder konden schuilen. De bui zelf bleek inderdaad gepaard te gaan met hagel (gedurende langere tijd) en er viel een redelijke plens water, zeker voor een winterse bui. Natte sneeuw en/of onweer hebben niet waargenomen. Na de bui was het ongelooflijk waterkoud en het bleef bijna een uur lang nadruppelen. De temperatuur was naar een graad of 4 gedaald, precies het weer waar je liever niet doorheen fietst dus. Roel fietste meteen na de bui terug naar Wageningen. Daar bleek inderdaad minder neerslag gevallen te zijn.

Achteraf gezien bleek uit de radarbeelden dat de bui vlak voordat hij Arnhem aandeed het meest actief was. Daarna stierf hij vrij plotseling en snel uit. In Arnhem pakten wij dus eigenlijk slechts het staartje van de bui mee.- Laatst gewijzigd op 19 augustus 2002 -

Naar boven
©2002 Weersite.net