Weerarchieven
Hoofdpagina
Weerperioden
 Inleiding
 Winter 2000-2001
 Winter 2001-2002
Radarbeelden
Kies een categorie in het menu hierboven
Algemeen         Weerfoto's         Actueel weer         Bijzondere weerdagen         Weerarchieven        
Weerarchieven
Home / Weerarchieven / Weerperioden / Winter 2001-2002 / Winterse periode 2 / 
Winter 2001-2002
Vorige Volgende

2e winterperiode 2001-2002

Het Europese Continent geteisterd door sneeuwstormen

Kouderecords in met name Zuid-Europa

Nederland is het kwakkelige buitenbeentje

Dinsdag 18 December

Vanaf nu af aan trekt het hoog zich verder terug op de Atlantische Oceaan en vanaf de noordpool komen sneeuwdepressies naar Duitsland toe, een zeldzame gebeurtenis. Europa maakt zich op voor de sneeuwstormen. Na het examen GIS op Computechnion gezeten en later bij SSR gegeten, waarna ik effe op de Walstraat ben geweest. Het was toen 6 graden en miezerig weer. De dooi reikt tot aan onze oosterburen. In Zuid Limburg hebben ze 4-5 ijsdagen te pakken Deze Avond bleef het droog en er was geen (mot)sneeuw. Op Gijs zijn kamer wachtten we de neerslagzone af die kwam opzetten. De temperatuur liep in Wageningen echter op tot +2 nog voordat de neerslag ons bereikte. In de rest van Nederland behalve in het ZO was dit ook het geval door een aantrekkende westenwind. We hielden ons dan ook maar meer bezig met de modellen van de komende dagen die er uiterst interressant uitzagen. Het weerforum van weeronline was dan ook drukbezocht. Met de neerslag viel het tot middernacht heel erg mee. Pas tegen de ochtend begonnen grote hoeveelheden te vallen. Zuid-Limburg kreeg urenlang sneeuw bij 1 graad, net zoals in Duitsland.

Woensdag 19 December

Ik weet niet meer precies wat er overdag gebeurd is, maar de luchtdruk was nog hoog, boven de 1020 Hpa en in Duitsland vroor het ook overdag nog. Ik heb de hele dag zitten leren voor chemische evenwichten. Tegen het eind van de middag begon het iets op te klaren, er stroomde koudere lucht binnen, nog voor het echte koufront binnen was gekomen was het dus al kouder geworden. Het koufront zag er op de sattelliet uit als een grote witte golf en erachter zaten talloze sneeuwbuien. Er was voor de Noorse kust een komma te zien. Een polar low in de notedop? Deze Avond op de afdeling gegeten met Mandy en Erik. Nederland blijft een buitenbeentje in Europa. Hoewel ze in Engeland eveneens geen echte vorst hebben, en in Ierland en Ijsland tot nu toe steeds temperaturen tussen de 6 en 12 graden hebben. Toen ik op de Leeuwenborch zat om te leren, kwam het koufront over. Het bracht in korte tijd 5 mm regen maar echt beduidend kouder werd het nog niet want met een harde noordenwind was het nog steeds 4 graden in Leeuwarden. De lucht zou geleidelijk kouder moeten worden met buien, maar de buien kwamen weer eens niet. Zelfs nauwelijks aan de Waddenkust!

Donderdag 20 December

Door de hogedruk was het een koude dag met in de middag even wat dooi. Ik heb toen op de Walstraat gegeten nadat ik een examen van chemische evenwichten had gedaan. Er zou 's avonds een warmte front overkomen. Doordat de bewolking al tegen de schemer kwam opzetten vroor het in Wageningen niet harder dan 2 graden. In NRW duikelde de temperatuur richting de -10. In andere delen van Duitsland richting de -20!!!! Het sneeuwde al dagen in ZO Duitsland. Dus daar ligt al tijden een pak sneeuw. Toen ik bij de Walstraat wegging om naar Roel op de Haarweg te gaan, viel er een beetje sneeuw die bleef liggen. Het warmtefront gaf een versnippert neerslagpatroon aan dat voor het echte warmtefront intensiveerde. Met de intensivering liep de temperatuur in Nederland op. Die avond viel er matige sneeuw in NRW uit een gebied wat bij Nijmegen is geactiveerd. In Zeddam is toen ook een wit laagje gevallen maar ik ken geen sneeuwdekdag toe, omdat het volgens mijn zus te weinig was. In de vroege morgen begon het hard te regenen met een straffe westenwind die warme lucht aanvoerde om het hoog van Ierland heen. Kenmerkend blijft dus de afwisseling van koudere en warmere luchtmassa's die om het hoog heenkomen, terwijl Nederland net verstoken blijft van de echte koude luchtmassa's van Scandinavie.

Vrijdag 21 December

In de morgen regende het hard. In Gelderland viel tussen de 20 en 30 mm neerslag. Ik moest nog even naar het centrum en regende helemaal nat. In Limburg hield de sneeuw nog aan in het middaguur, terwijl er daar toch ook een westenwind waaide. 's middags moest de neerslag weer overgaan in sneeuw, maar dit gebeurde niet. 's Avonds had ik een kerstdiner op de afdeling en hierna kwamen Mark en Boon me met de auto ophalen. Toen was het helder en het vroor alweer. De wind was weer naar noord gedraait. Deze dag is Duitsland helemaal ingesneeuwd geraakt. Er zouden 's nachts sneeuwbuien komen maar ze kwamen niet, het vroor dan ook zo'n 5 graden in Wageningen en Zeddam. Om een uur of 3 strompelde ik van Ceres naar de Walstraat in een groen Wageningen terwijl het op dat moment in ieder geval nog niet hard vroor, of het moet aan de drank gelegen hebben.

Zaterdag 22 December

Ik werd 10:30 wakker op de Walstraat. Er lag ietwat sneeuw. Tegen 12:00 was ik weer op Dijkgraaf en toen kwam de eerste sneeuwbui vanuit het noorden over. De temperatuur in Wageningen was 4 graden, terwijl het door de koude bovenlucht met uitzondering van de kustprovincies een ijsdag had moeten zijn. In Groningen en Drenthe lag op dat moment al zo'n 510 cm sneeuw. Om 13:00 kwamen mijn ouders het nieuwe bed brengen. Urenlang sneeuwde het uit een buiencomplex, maar de temperatuur wilde maar niet onder 0 gaan. Met mijn broertje heb ik toen nog op Gijs zijn computer gezeten, terwijl Gijs op dat moment zelf bij Roel zat. Het sneeuwde hard. De radar gaf in heel Nederland en Belgie talrijke echo's weer. In Belgie en Brabant was de trekrichting west-zuidwest. Een laagje trok via Drenthe naar Kassel en veroorzaakte de buienactiviteit. Toen we om 17:00 met het verhuisbusje richting Zeddam reden werd het droog en helder. Het vroor meteen. Er lag in Wageningen een dun laagje sneeuw, dus daar wel een sneeuwdekdag. Op de Veluwe lag zelfs 1-2 cm zag ik vanuit de auto. Maar vanaf Arnhem lag er niets. In Zeddam lagen er enkele sneeuwvlokken en sneeuwkorrels op straat. Je kon ze apart tellen. Het gras was ietwat wittig. Balen dus. De volgende dag zou de wedstrijd De Graafschap-Roda in Doetinchem afgelast worden omdat er in Doetinchem wel een sneeuwdek was. Het 8 uur journaal ging voornamelijk over de chaos op de Duitse Autobahn waar honderdduizenden auto's vaststonden en een ijzige nacht beleefd hadden. In Polen was het bar en boos met sneeuwduinen. Turkije kent hevige overstromingen. De sneeuwbuien hielden in de kustprovincies aan. Morgenmiddag moet het gaan sneeuwen in het noorden waarna voor middernacht nog Zuid Limburg in de sneeuw zit. Ik betwijfel het, de fronten vertragen zoals de laatste tijd steeds het geval is.

Zondag 23 December

Door een unieke combinatie: hogedrukas, vers sneeuwdek is op diverse plekken een kouderecord gebroken. Op het bekende weerstation Nieuw Beerta daalde de temperatuur tot -17. Het zal lokaal nog kouder geweest zijn. Leeuwwarden had -14 en het vroor daar om 10:00 nog 10 graden. Den Helder-De Kooy had -9.9!!! Doetinchem volgens Roel -7.6 boven het aldaar aanwezige sneeuwdek. In Zeddam zal het dus wel een graad of 6 gevroren hebben.

11:00 Bad Lippspringe nog -6, Twente -4, Bocholt -5. Ik denk Zeddam -3.

15:00 Bad Lippspringe -5, Twente -2, Doetinchem -2, dus eindelijk een ijsdag op deze heerlijke stralende winterdag. Er steekt echter wel een westenwindje op, wat betekend dat de hogedrukas Zeddam gepasseerd is. In Maastricht is het opvallend nog steeds -4 graden. Met de cyclocross van Overijsse nabij Brussel bleek snel waarom het in Maastricht zo koud was. Heel Belgie zit wit, Vlaanderen lag er vandaag prachtig bij. Ik vraag me af of ik ooit nog door de sneeuw zal kunnen crossen, met mijn gescheurde enkelbanden. In Duitsland liggen de temperaturen tussen de -5 en -10 graden. Alleen Helgoland zit helaas al in de plus. De eerste sneeuw wordt vanavond verwacht, aan de horizon zie ik nog steeds geen sluierbewolking.

21:00 Twente Tmin -8.8 Tmax -1.8, Lelystad Tmin -6.0 Tmax -1.3, Maastricht Tmax -1.3 Nu vriest het in Zuid Nederland meest matig, in Twente is het inmiddels licht bewolkt. Twente meldt nu -4 Noord Nederland lichte vorst. In Bocholt is het nu ook -4. In Zuid Duitsland nu -10 tot -20. Zugspitze heeft nu -24, Oslo -22, Helsinki -23. Noord Duitsland heeft sneeuw met lichte vorst. Ijsdag nr. 2

22:00 De sneeuw zal volgens de laatste berichten tot aan het verscherpte warmtefront nog tot morgenvroeg aanhouden in Zuid Nederland. De warme sector raakt van achter ingeklemd door een nieuw koufront. Ik ben benieuwd. Aangezien er al een sneeuwdek ligt in het noorden, denk ik dat het niet mis kan gaan. De wind is echter niet noordelijk maar zuidwestelijk. RTL 4 geeft Maastricht -9, De NOS -5. RTL 4 is dus beter want zij houden rekening met de sneeuw die al in Belgie ligt, en met een westelijke wind komt daar voor Maastricht de lucht vandaan. Ik zal in ieder geval opblijven. In Den Bosch lag geen sneeuw, mijn tante belde net daarvandaan op. Morgenavond moet het wel 5-6 graden zijn in heel Nederland, maar dat wil ik nog wel eens zien!!! Ik ga nu even naar buiten om de kraakheldere lucht nog 1 keer te zien.

22:20 Kraakhelder was hij niet meer. Er was een prachtige, grote halo om de maan. Er waait een ijzige bries. In Midden Nederland zag ik sneeuwsporen. Verder aan de kust dikke witte vlekken op de satellietbeelden. De neerslagcijfers laten een grote variabiliteit zien. Vannacht zal er een fel gevecht geleverd worden met al die energie en vocht input van de zee. De warme sector is dooi tot op 4000 Voet, de luchtdruk is laag en de Kahler Asten geeft momenteel -12 aan.

Volgens het weerbericht zal kerstavond en eerste kerstdag regenachtig verlopen, 2de kerstdag moeten er winterse buien komen. Alleen boven de 500 meter zal de sneeuw blijven liggen. De kiespijn wordt steeds erger, een voorbode van veel sneeuw?

Maandag 24 December

2:30 De temperatuur is nauwelijks gedaald tot middernacht. Hij is inmiddels flink aan het oplopen door de harde westenwind. Ook hier in Zeddam is hij opgelopen. Kleve meldt -2.8 graden om 1:00, Bocholt -4. Op Terschelling en in Den Helder is het inmiddels 3 graden en regent het. In Leeuwarden sneeuwt het bij 0 graden. Ik heb Roel om 1:15 gebeld. De 2 meteorologen met wie ze in Wageningen gegeten hadden bleken volledig gestoord te zijn. Over het weer was niet veel gepraat. Een neerslaggebied met matige sneeuw ligt volgens Roel van Zeeland over Utrecht naar het Noorden toe en ligt met de rand over Wageningen. Om een uur of half drie moet hij over Duitsland liggen, dus het moet weldra in Zeddam beginnen met lichte sneeuw. In de dalen van het Sauerland en de Eifel is het momenteel bitterkoud. Op dit moment liggen de temperaturen veelal onder de -15 en ik heb zelfs waarden van -20 gezien! Daar heeft de harde westenwind de zeelucht dus nog niet binnengeblazen! De winter tabel heb ik net ingevuld. Het ijsdag-hellmann cijfer komt uit op 4, hij zal net geen 5 zijn omdat het vanavond niet kouder dan 5 was. Het cumulatieve telletje staat nu op 9. Als we de gewone hellmann nemen voor Zeddam staat hij natuurlijk vele malen hoger!

2:00 Bocholt -4, Kleve -2.8

3:00 In Wageningen sneeuwt het licht, maar er is nog geen laag sneeuw. Volgens Roel moet de Achterhoek beter af zijn als Wageningen omdat er een actievere plek naar ons toe komt. De lichtste radarecho's liggen al over de Achterhoek, maar ik zie nog geen vlok en besluit dus te gaan slapen. Ik zet mijn wekker wel op 6:00.

3:30 Het sneeuwt in Zeddam en de stoepranden zijn wit.

4:00 Ik naar buiten er valt niets, randen slechts wit. Harde wind! Ik besluit om de wekker toch maar op 8:00 te zetten.

9:00 Er vallen enkele sneeuvlokken, gelukkig maar. Het heeft nog niet geijzeld dus er is nog hoop op een sneeuwdekdag.

9:15 Jetzt geht's los. Het begint tussen de motsneeuw door grotere volkjes te sneeuwen. Plots komt er meer sneeuw, het jaagd over de straat heen. Leeuwarden om 7:00 9mm , Schiphol 7mm, terwijl De Bilt, R'dam,Vlissingen, Eindhoven op dat tijdstip nog 0.0 mm had. Twenthe 0.4 mm, dus had niets met warmtefront van doen. Het is dus een scherp gevecht!!! Raar hoor. Rtl teletext zegt op meeste plaatsen regen in het westen. Temperatuur vanmiddag 4-8 graden. Harry Geurts van KNMI laat het morgenavond al weer sneeuwen uit talrijke sneeuwbuien evenals 2e kerstdag.

10:00 Bij vlagen sneeuwt het, Kleve meldt 0.4 graden dooi. In Noord Duitsland schommelt het kwik rond 0.

11:00 Het dooit, maar dat maakt niet uit want er is nog geen mm neerslag gevallen. Soms komen er sneeuwvlokken, anders motregent het. Het is een graad of 2. Als er in Belgie geen sneeuw had gelegen was het nu hier ook 6 graden geweest. 's Middags liep de temperatuur snel op tot een graad of 6, pas 's avonds viel er enige regen van betekenis. Het sneeuwdek in Duitsland zal voor het grootste deel instand blijven ondanks de tijdelijke dooi in het grootste deel van dat land. Op eerste kerstdag stroomt alweer koudere lucht binnen met winterse buien. Morgennacht duikt Nederland dan ook weer de nachtvorst in, met op 2e kerstdag zo'n 2 graden en sneeuwbuien die weer kunnen blijven liggen. Ik betwijfel of er uberhaupt wel buien komen. Tot nu toe is de winter niet bevredigend geweest in Zeddam. Vorig jaar was de thuiskomst in Zeddam uit Duiven prachtig, nu was het zacht en groen met een harde ZW.

Dinsdag 25 December, 1e kerstdag.

2:00 Maar eens opgestaan. Gisteren is mijn verstandskies bovengebit getrokken en ondergebit alleen maar erger ontstoken. Ook gisteren enkel opnieuw getaped. Vanmorgen was het lokaal 8 graden, maar nu liggen de temperaturen alweer tussen de 4 en 6 graden. De wind is gaan liggen en er schijnt een vaal zonnetje in en melkachtig-blauwe lucht die naar het ZO wegtrekt. In het Sauerland is vannacht alweer een decimeter sneeuw gevallen. Twente heeft 17 mm gehad van 7 tot 7 vanmorgen. In de vroege morgen heeft het koufront ook bij ons 10 mm regen gegeven, zodat bij ons ook 17 mm in de regenmeter zit. In de rest van het land kan er nooit tijdelijk nog een noemenswaardige laag bijgekomen zijn. Volgens de voorspelling Donderdag en Vrijdag 6, Zaterdag en Zondag 3 resp. 2 graden. Volgens 707 moet er vanavond vanuit het noorden een trog binnentrekken die rond middernacht het zuiden van het land bereikt. Momenteel is het 4 tot 6 graden en ik denk niet dat het voor de trogpassage koud genoeg blijft om een sneeuwdek te laten ontstaan. Zuid Limburg heeft wederom de beste papieren voor vanavond. In Noord Duitsland verwacht men dat de sneeuw aan het eind van deze middag blijft liggen. Alleen vrijdag neemt de winter daar een korte pauze met 7 graden. Voor de rest tot zondag sneeuw rond 0.

Woensdag 26 December, 2e kerstdag

16:30 De trog is gisteravond niet actief geweest in Zeddam. Er zat vanmorgen slechts 1 mm in de regenmeter. Vandaag lagen de temperaturen in het oosten tot 2 graden boven 0 net als in Duitsland. Het was half bewolkt weer en stratus waait hard over op enige hoogte, terwijl het aan de grond nog wel mee valt met de wind. Misschien daarom ook wel zulke lage temperaturen. In het westen zijn talloze winterse buien actief. Op dit moment begint er een uitgedoofd buiencomplex (zo lijkt het) binnen te trekken waaruit enige vlokken natte sneeuw vallen. Waarom gebeurd er niets deze winter? De druk is tussen de 1000 en 990 en het blijft bij geisoleerde buien. De bovenlucht zal nu wel niet koud genoeg zijn. In ieder geval zal dit gebied in het Sauerland weer de nodige stuwingsneerslag opleveren. De laatste 24 uur is er daar weer 30 cm bij gekomen, zodat er nu een cm of 80 ligt. Dat zal rond middernacht wel een meter zijn. Het zal vanavond bij ons weer op moeten klaren. Weer geen sneeuw dus. Morgen moet er wel weer sneeuw gaan vallen uit een warmtefront. Ik geloof er niet meer in. Donderdag en Vrijdag 6 graden. Zaterdag t/m/ maandag 3 graden.

18:10 Het begint licht te sneeuwen, na een tijdje sneeuwt het harder. De nieuwsbulletins tonen een licht besneeuwd Nederland. Alleen Zeddam is groen. De Veluwe en Utrecht hebben ook enkele cm sneeuw. Daarom was het vandaag dus zo koud en was er een enigzins stabiele microgrenslaag.

18:45 De sneeuw is bij vlagen matig, maar er is nog altijd niets blijven liggen. Hopelijk activeert het sneeuwgebied doordat sneeuwval zelf ook warmte vrijgeeft. Dit soort processen moeten het binnenland sneeuw geven. Dit lijkt nu voor het eerst in de Achterhoek weer eens te gebeuren. Bovendien ligt Zeddam nu aan de achterkant van de heuvels met een westenwind.

19:25 Met het moment dat ik weer eens naar buiten kijk vallen er asociaal dikke vlokken van 5 cm uit de lucht! De witte flatsen blijven even liggen, maar dooien alweer op. Het zal dadelijk wel hard gaan sneeuwen. Dit moet een nieuwe bui zijn.

19:35 Vreemd, de bak sneeuw die erna zou moeten vallen is afwezig gebleven. De bodemtemperatuur ligt echter akelig dicht bij 0. Van mij mag het wel even opklaren. 22:00 Het gras, de auto en de straat zien al met al wit. Of het al dan niet een sneeuwdekdag wordt valt van binnenuit niet te zeggen. Ik ga nu even naar buiten om dat te beoordelen. 80% sneeuwbedekking op de kale akker is vereist.

Donderdag 27 December

1:00 Het laatste sneeuwbuitje is om half twaalf gevallen. De lucht is prachtig opgeklaard. De flarden stratus schieten rakelings over. De maan is verlicht de stratus via het sneeuwdek. Dit is een echte sneeuwnacht. Met dit alles valt er motsneeuw. Deze is uren terug door buien aan de kust losgelaten. Door de geringe daalsnelheid bereiken deze vlokjes pas in de Achterhoek de grond. Alles vriest nu op. Ik hoop dat de golf in het polaire front snel overkomt. De hogedrukrug op de Atlantische Oceaan is nu eindelijk na 2 maanden verdwenen! Nu heerst er een west-noordwestelijke straalstroom. Het is afwachten hoe de weerkaarten er in het nieuwe jaar uit komen te zien. Ik schrijf geen sneeuwdekdag op, hoewel het er om hangt.

1:20 Op een herhaling van het late NOS journaal vernam ik zo net dat er nogal wat problemen waren in Nederland vanavond door de sneeuwval. Vooral in het Zuiden ligt een pak sneeuw. Er zal daar wel een buiencomplex over zijn getrokken. Dat is gunstig. Halverwege de ochtend moet het gaan sneeuwen.

11:30 Het sneeuwt nu al een uurtje licht. De vlokjes zijn klein. De temperatuur ligt een fractie boven 0. Op de bomen blijft de sneeuw een beetje liggen. Op straat dooit hij heel iets op. Doordat de wind zuid is, loopt de temperatuur aan de grond nog niet zo op. In het westen en noorden regent het echter al bij 2-6 graden. Kleve meldt 0.4 graden. Op de klimopbalk en op de auto ligt 1.5 cm sneeuw.

11:45 Voor het eerst sinds tijden weer het radio 10fm weerbericht geluisterd. In Limbricht in midden Limburg is vannacht 7 cm gevallen. Het sneeuwdek in de rest van het land bedraagt meest 2-5 cm. Morgen trekt er een depressietje naar de Oostzee en er wordt storm voorspeld. In de avond wordt al weer natte sneeuw verwacht. De dagen erna moet de temperatuur dan nauwelijks meer boven 0 uitkomen in Zeddam.

13:30 Ik ben net eventjes op de fiets naar het zandgat gereden, er was daar een sneeuwjacht. Er lag daar 3 cm sneeuw. De vlokken waren er een stuk dikker, het leek wel matige sneeuwval. Thuis ziet het er lang zo winters niet uit. Op de straten dooit de sneeuw, maar er valt nog altijd natte sneeuw. Het zijn echter geen dikke vlokken. Dat betekent dat alleen onder nog maar dooi aanwezig is. Het wintergevecht zal voorlopig dus nog wel even aanhouden.

15:00 Het wordt droog.

De sneeuw viel in het ZO tot in de avond en de Limburgse heuvels hebben volgens Gijs (zoals al zovaak deze winter opnieuw plaatselijk 20 cm gehad). Groesbeek heeft vrijdag 21 December 10 cm droge sneeuw gehad. Hierna heeft er nog regelmatig een pak sneeuw gelegen. Daar is ligt de winter dus al heel anders in het geheugen van de mensen.

Naar boven
©Dennis Hakvoort