Weerarchieven
Hoofdpagina
Weerperioden
 Inleiding
 Winter 2000-2001
 Winter 2001-2002
Radarbeelden
Kies een categorie in het menu hierboven
Algemeen         Weerfoto's         Actueel weer         Bijzondere weerdagen         Weerarchieven        
Weerarchieven
Home / Weerarchieven / Weerperioden / Winter 2001-2002 / Winterse periode 1 / 
Winter 2001-2002
Vorige Volgende

1e winterperiode 2001-2002

Diepvrieskou bouwt zich op en waaiert uit over Europa

Voorgeschiedenis

Sinds de sint ons land verlaten heeft is er veel gebeurt. Er kwam inderdaad een link tussen het Azorenhoog en de Russische beer wat leidde tot mist. In het weekend stak er een oostenwindje op en werd het zonnig in Nederland.

Zaterdag 8 December ging ik met een stel spanjaarden een dagje naar Rotterdam. We gingen met zon en vorst weg uit Wageningen. Bij Woerden reden we met de trein de mist binnen. Een geboren en getogen rotterdammer was onze gids en zou ons de stad laten zien. We bekeken de hoge gebouwen in de mist in de morgen. Toen we de rivier overstaken richting de Kop van Zuid begon het op te klaren vanuit het oosten. Op de Erasmusbrug was het bitterkoud. De kop van de zwaan stak nog in de mist, de Euromast werd wel zichtbaar. Terwijl het begon te schemeren gingen we met de metro naar Delfshaven. Weer terug in Wageningen hadden we een spaans diner en hierna gingen we naar een internationale club. Hier verzwikte ik mijn voet. Balen dus, dat wordt voorlopig niet schaatsen. Met 5 graden vorst ging ik toen 's nachts naar huis.

Nageschiedenis

Die dagen erna kwam er weer vochtige lucht van de warme Oostzee binnen, die de vorst in Noord Duitsland en Nederland verdreef. Bij ons keerde mist en miezer terug. Soms klaarde het hier en daar op zodat je dag en nacht rare temperatursverschillen kreeg. De wind was variabel in de hogedruk as. Op sommige dagen had je op de ene plek mist bij 7 graden, terwijl het even verderop vroor in een opklaring of evenzo in de mist. Europa was volledig afgekoeld en in rust. Warme oceaanlucht zocht een uitweg naar Ijsland. Ondertussen verscherpte de vorst zich tot halverwege Polen tot onder de -15 graden. In Scandinavie kreeg men tot in Lappi dooi om de noord. Dat het extreme kouresevoir een uitweg ging zoeken in het weekend werd op maandag nu ook door de modellen bevestigd. Wat Gijs en ik al weken zeggen, werd nu werkelijkheid. Er zou een langgerekt hoog richting Rusland komen die de koude richting Zuid-Duitsland en de Alpen zou stuwen richting Spanje. Gijs verwachtte dat de vorst vanaf woensdagavond zijn intrede zou doen, terwijl de modellen dit voor vrijdag aangaven.

Op woensdag 12 December werd duidelijk dat de vorstinval op donderdagmiddag plaats zou vinden. 's Avonds stak er een oostenwindje op en de vorst trok Duitsland binnen. Het was nog wel bewolkt in Nederland. Volgens de modellen zou het hoog richting Ierland gaan bewegen zodat de wind bij ons alweer op zondag naar het noorden ging zodat bij ons de vorst weer snel gedaan zou zijn. Ik stel er mijn vraagtekens bij. Voor hetzelfde geld komt er nog enige hogedruk over Denemarken waardoor het oostenwindje instand wordt gehouden. Omdat er tijdelijk een gradientloosgebied in de Benelux komt is dit op de middelllange termijn nooit goed voorspelbaar.

Donderdag 13 December heb ik de hele middag op Alterra achter de computer doorgebracht. Op het internet was de vorstinval prachtig te volgen. De temperaturen in Tsjechie, Oostenrijk en Zuid-Duitsland zakten midden op de dag terug van -10 naar -20 graden. Daar trok de echte koude bel over!! Alpentoppen gingen richting de -30 graden!!! Er werd aldaar gesproken de ergste kou-inval van de afgelopen 100 jaar. Er kwamen die dag 2 zwakke koufrontjes over, bij de laatste klaarde het helemaal op en verdween de hoge beolking. De luchtvochtigheid zakte naar 65 procent. Die avond ging de opmars van de koude erg traag. 1 lichtpuntje echter, de koude bel zou iets noordelijker trekken, dan ervoor was verwacht. Indien de wind die nacht meer ZO zou i.p.v. Oost zou worden het met name tem zuiden van de grote rivieren en in Belgie en Frankrijk veel kouder worden dan verwacht. Ik schatte dat de temperatuur morgenvroeg op -12 zou uitkomen. Dit is niet gebeurd. De temperaturen waren op vrijdagmorgen veelal tussen de -5 en -9 graden. Twente had geloof ik -9.6.

Vrijdag 14 December moest ik op de universiteit helpen met de aarderijkskunde KNAG-dag. 's Morgens vroor het in Wageningen 5 graden. Ondertussen waren er sneeuwvlagen uit middelbare bewolkingsvelden te zien die vanuit het noordoosten kwamen. Deze vlagen waren prachtig te zien in de lucht. Ik had met mijn zere pootje mooi de tijd om het weer te volgen vanaf het scheikunde complex. De temperatuur liep in Doetinchem en Silvolde volgens betrouwbare weerstations op naar -2 graden. Ijsdag in Zeddam dus. Op veel plaatsen in Nederland kwam de temperatuur in de zon toch akelig dicht bij de 0 graden. Ik denk dat het in Wageningen rond 0 is geweest. Voor volgende week donderdag voorspel ik een sneeuwstorm op het weerforum van weeronline! In de avond viel met een heldere lucht de wind weg, zodat met name in Noord Nederland de temperatuur veel harder onderuit ging dan verwacht. In de avond vroor het op veel plaatsen 7 gaden. Na middernacht is door het binnendringen van warme lucht op enige hoogte de temperatuur weer opgelopen.

Zaterdag 15 December is het bewolkt en in Zeddam is het net geen ijsdag geweest. In Nederland heeft het in het noorden op sommige plaatsen wat gesneeuwd. In Zeddam is het bij enkele vlokken gebleven. Vandaag is er geschaatst op ondergelopen uiterwaarden. 16:00 Op dit moment komt er weer een oostenwind in en zie ik enkele vage blauwe plekken in het wolkendek verschijnen. Wil de dooi de komende dagen niet al te erg worden, dan zijn opklaringen vereist!! Ik denk dat de ijslaag in de Achterhoek wel voor een deel behouden blijft, tot op donderdag de winter opnieuw invalt. Maar dit keer vanuit Scandinavie. Dit is niet goed voor het ijs. Er zal dan veel sneeuw op het ijs komen. De enige hoop is dat er meteen droge sneeuw gaat vallen en geen regen. Dan zal het ijs redelijk blijven.

Zondag 16 December

Mocht dit de strengste winter sinds tijden worden, dan is hij nog nooit zo vroeg in Europa ingevallen. De nachtelijke temperaturen lagen tot aan Afrika ver onder 0. Op de meeste plaatsen in de Middellandse Zee ligt een pak sneeuw. Vannacht is het nauwelijks opgeklaard in Nederland zodat het nergens harder dan 2 graden gevroren heeft behalve in Zuid Limburg. Er is wel een matige NO wind en op enige hoogte vriest het nog.

15:00 Kahler Asten -6 graden, Nederland 0-2 graden dooi in zowel het oosten, midden en westen, 7 graden op de Wadden. Omdat het helder is moet de temperatuur weldra weer onder 0 zakken tot -3 a -4. Later op de avond moet er dan een klein beetje sneeuw gaan vallen vanuit het noorden. Omdat het hoog zich van Schotland eindelijk in Zuidwestwaartse richting terugtrekt komt er een weg vrij voor een dooi-aanval vanaf de Noordzee. WDR-teletext verwacht voor donderdag....ja-ja Klassieke kou-inval vanuit het noordoosten met veel sneeuw met daarachter dauerfrost op vrijdag en neu-snee! Jammer dat ik de nieuwste modellen op het internet nog niet heb kunnen bekijken.

23:00 Vannacht moet het volgens het laatste weerbericht gaan ijzelen. Omdat ik vanmiddag op het internet bij oma Duiven op het weerforum las dat Roel in Wageningen was, heb ik hem zojuist gebeld. Volgens de temp-plot van vanmiddag is er slechts een zeer dunne laag met enige dooi in de bovenlucht. Dat wordt dus sneeuw en geen ijzel! De wind aan het aardoppervlak is weggevallen dus het is vanavond vrij snel afgekoeld van enkele graden dooi naar -3 a -4 graden. De temperatuur op 850 Hpa is maar -2 graden, dus mijn hoop op strenge stralingsvorst kan ik wel vergeten. Op dit moment vriest het in Zeddam denk ik 5 graden, en dat is wel het minimum, ondanks een kraakheldere hemel. Aan de grond vriest het uiteraard vel harder. Meteostation de Haarweg in Wageningen gaf zojuist -5.6 door en -9 aan de grond. Inmiddels is het in Munster zwaar bewolkt, dus zal het in Zeddam ook weldra bewolkt raken. Volgens Roel is de plek met dooi vrij droog, de sneeuw die erdoor valt zal het wel overleven. Verder is het in Wageningen gisterenmiddag ietwat wit geworden, door sneeuwgriesel. Neerslagmodellen laten de neerslag naar Zuid Nederland toe intensiveren, en er moet op sommige plekken toch nog een millimeter mogelijk zijn. Met zo'n hogedruk geloof ik hier persoonlijk niet in. Ik hoop dat het stiekem toch gebeurd.

00:00 Op dit moment: weerstation-Doetinchem -5.2, weerstation Silvolde -4.3, Bocholt -5 om 23:00. Volgens Gijs moet er na donderdag sneeuwstorm na sneeuwstorm komen. Alle modellen geven dit weer. Er worden zelfs kernen van 970 Hpa verwacht, terwijl het hoog op de Atlantische Oceaan de deur op slot houdt!! Een droomscenario, als er niets meer mis gaat dan komt er in Heel Europa een giga sneeuwdek te liggen en kan de winter haast niet meer stuk. Nog immer is het kraakhelder, met matige vorst in Nedrland en 7.7 graden op Vlieland kan er waarschijnlijk toch wel een frontje gaan ontwikkelen, wat iets meer dan stratus voorstelt. In Wageningen is zojuist mist ontstaan. Zeddam doet in ieder geval deze nacht optima forma aan, in een ijzige kraakheldere lucht.

00:15 RTL 4 teletext zegt Eelde -3, Leeuwarden -2, Rotterdam -4, Den Helder -1. Op veel plaatsen waar het -4 a -5 is , is het dauwpunt bereikt en ontstaat er grondmist. Volgens het laatste weerbericht met Helga van Leur gaat er toch nog uit wat dikkere bewolking vannacht wat neerslag vallen. Misschien zit er dan toch nog een enkel centimeterje in. Stiekem begin ik zelfs eventjes op matige echo'tjes te hopen boven het Montferland. Maar dit is niet reeel, de luchtdruk is op dit moment boven de 1040 Hpa

Maandag 16 December

Vannacht en vanmorgen ijzelde het. De straat lag er in Zeddam spiegelglad bij. In NRW sneeuwde het licht. 15:00 De mist verdwenen en de temperatuur loopt op. Omdat het opklaart zal het vannacht weer tot nachtvorst moeten komen. Nog steeds zit er sneeuw in vanaf donderdagmorgen tot aan kerstavond. WDR teletext voorpelt sneeuw op donderdag, vrijdag en zaterdag, bij temperaturen rond of onder 0! De kans op een witte kerst lijkt groot. Het lijkt me vandaag een goed moment om het eerste hoofdstuk van de winter af te sluiten. Donderdag komt er een nieuw winteroffensief opzetten, maar nu een mooiere variant.

Dinsdag en woensdag was er lichte dooi.

Voorspelling: Woensdag moest er 's avonds sneeuw komen die in regen overging door een warmtefront wat om het hoog kwam zetten. Donderdag zou het dan hard regenen, in de middag weer overgaand in sneeuw. Op donderdagmiddag moest de winter dan invallen door een koufront wat op het wat niet veel achter het warmtefront in zou lopen. Hierna op vrijdag sneeuwbuien en een ijzig weekend.

Naar boven
©Dennis Hakvoort