Bijzondere weerdagen
Overzicht
1999
2001
2002
 Overzicht
 5 augustus 2002
 9 september 2002
 22 september 2002
2006
Kies een categorie in het menu hierboven
Algemeen         Weerfoto's         Actueel weer         Bijzondere weerdagen         Weerarchieven        
Bijzondere weerdagen
Home / Bijzondere weerdagen / 2002 / 22 september 2002 / 
22 september 2002
  Volgende

Septemberdag met prachtige buienluchten

Tot aan vandaag was september erg droog verlopen, vaak met saai en grijs weer. Dit onder invloed van een blokkerend hoog eerst in de buurt van Scandinavië en later meer richting Ierland. Vannacht trok er een venijnige depressie ten noorden van ons land langs naar het zuidoosten. Bijbehorend koufront heeft in de vroege ochtend het land verlaten, en erachter stroomde een stoot diep onstabiele lucht het land binnen. De temperaturen op 500hPa liepen terug tot richting de -30 graden. Rond het middaguur passeerde er in Wageningen een fikse bui met een onweersklap. Opvallend was dat de grens van de neerslag precies over Wageningen liep. In het oosten van Wageningen viel het een kwartier lang met bakken uit de lucht, terwijl op het meetstation in het uiterste westen geen druppel viel. Dit was meteen het actiefste exemplaar dat Wageningen passeerde op deze zondag. Daarna klaarde het flink op, en kwamen er prachtige buienformaties tevoorschijn. Gedurende de rest van de middag en avond wisselden felle opklaringen en imposante buienluchten elkaar af. Hieronder volgt een impressie van de wolkenluchten in de middag en avond in Wageningen en omgeving.

Na passage van de eerste buienlijn verbleef Wageningen lange tijd in een breed gebied met geïsoleerde buien. Op de twee foto's hieronder zijn twee van dergelijke (kleine) exemplaren te zien.

We bevonden ons intussen in een brede opklaring achter de geïsoleerde buitjes. Richting het noorden werd inmiddels een lijn met actieve buien zichtbaar. Op de twee foto's hieronder bevinden de buien zich nog aan de horizon, en op de rechter foto is ingezoomd op de meest oostelijke nog zichtbare cumulonimbus (op de linker foto klein zichtbaar rechtsonder).

Op de foto's hieronder zijn nog twee wegtrekkende geïsoleerd buien richting het zuidoosten en zuidwesten te zien.

Vervolgens ging de aandacht meer uit naar de naderende buienlijn in het noorden. Deze raakte langzaam verscholen door een band met niet erg ontwikkelde cumuli, die ruim voor de buienlijn uit met flinke snelheid aan kwam zetten. Op de linker foto hieronder is de ijskap van een van de buienwolken nog duidelijk zichtbaar, terwijl deze rechts bijna helemaal verscholen is geraakt. Rechts is ook goed te zien dat het hier ging om een smalle band met lage cumuli. Misschien ging het hier om een oude outflow boundary van de buienlijn zelf.

Links steekt de top van een actieve buiencel nog net boven de cumulusband uit. Op de rechterfoto wordt een van de meer westelijke buiencellen alweer zichtbaar onder de band door.

Weer wat later trekken ook de laatste restanten van de band weg, en worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht op de naderende buienlijn.De volgende zes foto's geven hiervan een fraaie impressie.



Wat later is de buienlijn Wageningen dicht genaderd. Op de linkerfoto kijken we langs de buienlijn op naar het oosten. De ontwikkelende cellen aan de voorzijde kwamen als eerste binnen. Op de andere twee foto's hieronder is de neerslag heel dicht genaderd, en werd er een mooie (gedeeltelijk dubbele) regenboog zichtbaar. Vooral op de onderste foto is mooi te zien dat de lucht binnen de boog lichter gekleurd is als daarbuiten.


Op de volgende pagina is de situatie tijdens en na passage van de buienlijn te bewonderen.

Naar boven
©2002 Weersite.net